Der er god grund til at nedsætte emballageforbruget.
Ifølge den Den Store Klimadatabase Concito (2024)1) udleder honning kun 0,79 kg. CO2e pr. kg. honning. Det er meget lavt. Cirka halvdelen af udledningen (0,41 kg.) udgøres af emballagen.
Når vi får glassene ind, bliver de renset, vasket, tørret og varmebehandlet. Selv om lågene godt kan tåle varmebehandlingen, bliver de skiftet, for de er svære at få rene, og de har tit skrammer, så de ikke ser så pæne ud.
Da honningglas er uden pant, bliver de ikke genbrugt, men ender som glasaffald, hvor de genanvendes ved omsmeltning2).
Nyt glas er energi- og resursekrævende. Omsmeltet glas kræver kun en syvendedel af den energi 3), men vi tror dog, indtil andet er bevist, at den genbrug vi praktiserer, kræver endnu mindre energi og resurser. Til gengæld kræver den en del arbejde, som vi gerne påtager os.
Kilder:
1) ”CONCITO (2024): Den Store Klimadatabase, version 1.1” https://denstoreklimadatabase.dk/
2) ”I dag bliver det meste glas knust og smeltet om til nye glasprodukter”. Miljøstyrelsen. https://mst.dk/borger/affald-og-forurening/sortering-af-affald
3) https://affaldplus.dk/glas